Toegeeflijke opvoedingsstijl

Een toegeeflijke of permissieve opvoedingsstijl

1. Definitie

De permissieve opvoedingsstijl is een tolerante en verwennende opvoeding. 
De kinderen die op deze manier worden opgevoed krijgen veel aandacht voor hun wensen en behoeften. Het kind krijgt bijna altijd zijn/haar zin. Er worden dus weinig eisen en grenzen gesteld aan het gedrag. Daarnaast wordt er ook weinig controle uitgevoerd en de kinderen krijgen (bijna) nooit straf. Er wordt in deze opvoedingsstijl ook minder met elkaar gepraat dan in vergelijking met de democratische opvoedingsstijl. Het gevolg hiervan is dat er weinig discussies zullen zijn. De ouder is vaak ook zelf onzeker over de invloed die hij/zij heeft op de kinderen. Bij deze opvoedingsstijl kan ook opgemerkt worden dat het huishouden slecht geregeld is.


2. Voordelen

Bij deze manier van opvoeden zijn ouder en kind gelijkwaardig. Er doen zich weinig conflicten voor: het kind mag (bijna) alles.


3. Nadelen


Een kind van permissieve ouders wordt verwend en leert geen grenzen kennen. Hij krijgt weinig feedback over zijn/haar gedrag, wordt gemakzuchtig en leert niet om rekening te houden met anderen. Bovendien leert hij/zij niet om met zijn/haar emoties om te gaan en om zichzelf te beheersen. Het kind kan dus verdrietig, impulsief en agressief worden. Als het kind naar de puberteit gaat, kunnen de opvoeders hun invloed verliezen.